Forsycja –właściwościach i pielęgnacji

Forsycja –właściwościach i pielęgnacji

Forsycja to bardzo popularny krzew, który często spotykamy w polskich ogrodach. Kwitnie wczesną wiosną i to właśnie wtedy, obsypany żółtymi, małymi kwiatami wygląda najpiękniej.

Forsycja – informacje

Kwitnienie

Forsycja to jedna z pierwszych roślin, które zaczynają budzić się przed resztą wiosny. Krzew zwykle zaczyna kwitnąć w kwietniu, ale niektóre odmiany kwitną już w marcu. Kwiaty pozostaną na roślinie do maja, a po zakończeniu kwitnienia zaczną pojawiać się ząbkowane liście.

Przycinanie

Przytnij pędy co najmniej o jedną trzecią – a także usuń te, które wyrosły zbyt gęsto w koronie i zacieniają inne pędy. Najlepiej zrobić to po kwitnieniu, aby mieć pewność, że zakwitną.

Sadzenie

Forsycję należy sadzić wiosną lub późną jesienią – najlepiej po obfitych opadach wyjść prosto do ogrodu i wyjąć narzędzia. Forsycja nie lubi gleby wapiennej, więc upewnij się, że trzyma się z dala od tych obszarów. Rośliny wchodzące w wilgotną, zatrutą ziemię należy jak najszybciej usunąć. Forsycje to krzewy, które szybko osiągają wysokość 2-3 metrów.

Forsycja – stanowisko

Forsycja to piękny krzew, który pomoże udekorować Twój ogród wczesną wiosną. Jest elastyczny i może rosnąć w każdych warunkach. Wystarczy posadzić go w zacienionym miejscu, ale będzie dobrze, nawet jeśli postawisz go w słonecznym miejscu. Ta roślina może rosnąć wszędzie, o ile ma rozsądną glebę, która nie jest zbyt mokra ani zbyt sucha. Najważniejsze jest, aby mieć odpowiednią glebę, a nie zbyt mokrą lub zbyt suchą.

Rozmnażanie

Jeśli masz już krzew w swoim ogrodzie, możesz zebrać z niego sadzonkę i również ją wyhodować. Sadzonki powinny być zdrewniałe i długie na 15-20 cm. Najlepszy czas na wysiew nawozu torfowego to późne lato. Włóż korki do doniczek wyłożonych ziemią i przykryj doniczkę folią aluminiową przed umieszczeniem w chłodnym, jasnym miejscu. Gdy sadzonki są już mocno ukorzenione, można je posadzić w ogrodzie na wiosnę

Forsycja – właściwości zdrowotne

Napary z kwiatów, suszonych lub świeżych, mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć nasilenie ataku astmy i złagodzić objawy. Regularne spożywanie tych naparów powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi ze względu na właściwości forsycji.