Pokrzywa – czym jest?
Pokrzywa to rodzaj trawy, który pochodzi z Europy, Chin i Ameryki Północnej. Dorastają do wysokości 40-90cm. Były używane w wielu różnych produktach, takich jak mydła, barwniki, nalewki i preparaty ziołowe. Pokrzywa ma w Indiach szczególną historię. Jest zawarty w większości kuchni indyjskich, w tym w odświeżaczach do ust/odświeżaczach oddechu i produktach do pielęgnacji włosów. Sok z liści stanowi doskonałe leczenie obrzęku gruczołów, infekcji skóry i i innych chorób zakaźnych. Liczne badania wykazały, że ekstrakt z pokrzywy może mieć szereg pozytywnych skutków dla zdrowia człowieka. Wykazano, że poprawia gojenie się ran, krzepliwość krwi i wzmacnia układ odpornościowy. Pokrzywa może być również przydatna do stosowania miejscowego w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema i łuszczyca. Badania sugerują, że pokrzywa może również pomóc w celu zmniejszenia stanu zapalnego. Wynika to z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i zdolności do hamowania utleniania. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które mogą neutralizować wolne rodniki, cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i DNA. Wolne rodniki są wytwarzane przez organizm naturalnie w celu ochrony organizmu przed uszkodzeniami chemicznymi, a także powodują śmierć komórek, gdy występują w nadmiernych ilościach.
Pokrzywa – jaką wybrać?
Jaka jest najlepsza odmiana pokrzywy do uprawy w Twoim ogrodzie? Pokrzywy są częstym widokiem w wielu ogrodach i są używane przez wielu jako dziki kwiat. Są również jadalne i mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Istnieje wiele odmian pokrzyw, które zapewniają różne wyniki w zależności od koloru, zapachu, smaku i tekstury. . Odmiany pokrzywy są zwykle klasyfikowane według koloru kwiatów. Czerwone pokrzywy oferują mocniejszy i bardziej pikantny smak, a białe pokrzywy zapewniają łagodniejszy smak. Tekstura liści waha się od miękkiej i delikatnej do szorstkiej i rozwidlonej. Najlepszym rodzajem pokrzywy do Twojego ogrodu jest taka, która rośnie na Twoim obszarze i zapewnia niepowtarzalne kolory lub tekstury. Istnieje wiele odmian pokrzywy, które zapewniają różny efekt w zależności od koloru, zapachu, smaku i tekstury. Niektóre popularne odmiany to gładko listna biała, czerwona i kolczasta żółta
Użyźnianie gleby
Pokrzywa to dzika, pospolita roślina, która szybko rośnie w naruszonej glebie i jest spokrewniona z ostami. Stanowią doskonałą alternatywę dla nawozów chemicznych. Pokrzywa ma długą historię stosowania zarówno w medycynie ludowej, tradycyjnej, jak i w kuchni. Od wieków była używana jako zioło lecznicze i nadal jest powszechnie stosowana, chociaż w ostatnich dziesięcioleciach straciła na znaczeniu ze względu na dostępność bardziej skutecznych roślin, takich jak tymianek i oregano. Ponieważ pokrzywa poprawia jakość gleby, poprawia również jej żyzność, pomagając roślinom lepiej rosnąć dzięki zwiększeniu składników odżywczych z naturalnej żyzności ziemi (takich jak próchnica). Wysoka zawartość azotu w pokrzywie poprawia jakość gleby, umożliwiając szybszy i bardziej zrównoważony wzrost roślin. Pokrzywa może również pomóc w zwalczaniu chorób roślin. Pokrzywę można uprawiać w wielu różnych miejscach, np. w ogrodach, w pobliżu sadów i wszędzie tam, gdzie jest czysta woda. Można je łatwo znaleźć w pobliżu dróg wodnych i bagien.
Pokrzywa jako napój
Pokrzywa do picia to prosty i skuteczny sposób na poprawę zdrowia wątroby. Herbata z pokrzywy jest tradycyjnie stosowana w leczeniu wielu dolegliwości, w tym raka, gruźlicy, epilepsji, niedożywienia i chorób wątroby. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszyć stany zapalne i zwalczać infekcje. Wywar z pokrzywy to napój, którego można używać również ze względu na jego właściwości lecznicze. Pomaga leczyć infekcje dróg oddechowych, poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie krwi. . Pokrzywa jest bogata w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. W szczególności zawiera niewielkie ilości żelaza, miedzi i manganu. To także dobre źródło naturalnego cukru, który działa jako źródło energii dla organizmu. Jest zwykle stosowany jako środek wspomagający trawienie lub w celu zwiększenia przepływu krwi do układu pokarmowego. Herbata z korzenia pokrzywy jest również dobrym źródłem witaminy C i beta-karotenu, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom, chorobom serca, starzeniu się i nie tylko.