Fasola – uprawa w ogrodzie

Fasola – uprawa w ogrodzie

Fasola zwyczajna jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w USA. Mają wiele odmian, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jedną z najczęstszych odmian jest fasola, która jest dużą, białą fasolą o jędrnej konsystencji i jaskrawoczerwonym lub pomarańczowym kolorze. Ma ziemisty smak z odrobiną słodyczy, która może stanowić uzupełnienie wielu różnych potraw. Fasola nerkowata jest doskonałym źródłem błonnika. Jedna porcja dostarcza około 11 gramów błonnika, co stanowi ponad połowę zalecanego dziennego spożycia dla większości dorosłych. Zawiera również witaminę B6, kwas foliowy i magnez.

Odmiany

Wybierając fasolę do ogrodnictwa, zwracaj uwagę na ich właściwości, ponieważ mogą różnić się wysokością, kolorem strąków, czasem dojrzałości i odpornością na choroby. Fasola karłowata jest lepsza do mniejszych ogrodów, ale wymaga dużo miejsca do uprawy fasoli. . Wysoka fasola jest lepsza do ogrodów z dużą ilością miejsca. Fasola karłowata jest krótsza i wytwarza mniej strąków, podczas gdy strąki wysokiej fasoli mogą mieć do sześciu stóp wysokości. Fasola karłowata dojrzewa od 8 do 12 tygodni i można ją zebrać po 55-60 dniach, podczas gdy w przypadku fasoli długiej mija 60-65 dni.

Wymagania

Przy uprawie fasoli trzeba uważać, aby zapewnić odpowiednie warunki. Są to dość wymagające rośliny, dlatego ważne jest, aby zapewnić im odpowiednią pielęgnację. Fasola będzie dobrze rosła tylko w ciepłych i słonecznych miejscach, na żyznej i dobrze mulczowanej glebie, która jest stale wilgotna, ale nigdy nie mokra. Wartość pH gleby powinna być względnie neutralna (6,5). Nie jest tak odporna na powszechne choroby i szkodniki jak inne warzywa. Fasola nie jest tak podatna na wiele chorób i szkodników jak inne warzywa, ale może zostać uszkodzona przez owady, takie jak chrząszcz fasoli i mszyce korzeniowe. Gatunki inwazyjne: Podobnie jak wszystkie rośliny, fasola będzie rosła najlepiej, jeśli zostanie posadzona w miejscu, w którym nie zostały wprowadzone żadne inne rośliny ani zwierzęta. Mogą również mieć negatywny wpływ na przyszłe uprawy warzyw z tej samej rodziny botanicznej.

Fasola – wysiew

Fasola jest termofilna, co oznacza, że potrzebuje ciepła do kiełkowania. Z tego powodu zwykle nie można ich sadzić do końca maja, ponieważ przed tą porą roku występują mrozy. Naprawdę duże zbiory fasoli możemy uzyskać, gdy nasiona sadzimy w odstępach od dwóch do trzech tygodni, od maja do lipca. . Po posadzeniu fasola wymaga do kiełkowania temperatury gleby wynoszącej 20-22 stopni. Według University of Illinois Extension, fasolę można sadzić, wbijając nasiona w mieszankę nasion z glebą, a następnie przykrywając je zaledwie centymetrem ziemi. Fasola będzie potrzebować co najmniej sześciu godzin ciepła dziennie, aby prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Naprawdę duże zbiory fasoli możemy uzyskać, gdy nasiona sadzimy w odstępach od dwóch do trzech tygodni, od maja do lipca. Pomoże nam to uzyskać produkty z całego sezonu, zanim stanie się zbyt suche.

Fasola – pielęgnacja

Aby uprawiać fasolę, musimy rozważyć niezbędne zabiegi pielęgnacyjne, takie jak pielenie i dobrze je podlewać. Ważne jest, aby podłoże było luźne (płytkie spulchnianie). Wyższe rośliny powinny być również podparte czymś solidnym, takim jak słup, kołek lub drabina. Jest to szczególnie ważne w przypadku odmian, które dorastają do dwóch metrów wysokości. . Niektóre odmiany fasoli można zbierać, gdy są jeszcze małe, podczas gdy inne rosną znacznie większe. Na przykład fava w piątym sezonie wyprodukuje strąki nasion, które można zebrać i zjeść jako przysmak.